Om olyckan är framme

Information om denguefeber symtom hittar du här.

 

Skulle oturen vara framme när man är i Natal Brasilien, och man skulle bli rånad eller liknande så kan det vara bra att veta var man ska vända sig. Som turist ska du vända dig till "turist" polisen inte till den vanliga civil polisen. Dem hittar ni i Praia Shopping i Natal, de ställer upp väldigt mycket. Skulle ingången vara stängd från ingången via Praia Shopping så får man gå runt och knacka på en dörr som finns på utsidan. De är mycket måna av att turisterna inte åker hem med alltför dåliga minnen från semestern. Är du däremot invånare så får man vända sig till civil polisen och det är inte en rolig historia. De tittar hellre på fotboll än att fylla i några rapporter om vad som har hänt. Man får också räkna med att de inte alls utreder vad som har hänt.

"Turist" polisen är faktiskt riktigt effektiva på att leta upp skurkar, de visar bilder för en på tilltänkta skurkar och åker till plats och gör en lite utredning. De har inga avancerade datasystem som de använder sig av utan det är papper och penna. Får de tag i skurken så får man åka in till stationen och kolla på en lineup, mycket primitiv men den funkar sedan får man sätta sig ner och berätta om hur allt gick till. Det finns folk som kan engelska så man får göra allt på engelska sedan knappar de in det på portugisiska. Hur översättningen blir det vet man aldrig. Dessa poliser är civilklädda och har en stor pistol i bältet gangster style. Polisstationen är inte som i Sverige men den funkar och man är just då också bara glad att någon ställer upp och hjälper till. Det finns en uppsjö med olika poliser i detta landet, du har civil polisen, federal polisen, militär polisen, "Turist" Polisen och några till.

 

Man ska inte ha en massa dyra smycken på sig det drar fel uppmärksamhet men det problemet har vi även i Sverige.

Skulle man ha oturen att bli rånad på ett WesterUnion kontor så kan det vara bra att veta att WesternUnion inte ersätter dig för något som du skulle tänkas bli av med. Så när ni växlar pengar i detta land på ett WesternUnion kontor så försök att se till att det är bevakat med beväpnade vakter. Ska ni bara ta ut små summor så ska det inte vara någon fara men vid större belopp så skadar det inte att vara extra försiktig.

Skulle man bli av med sitt pass härnere så måste man anmäla detta till den svenska ambassaden här nere, det räcker med ett mail till dem med vad som hänt och erat personnummer så spärrar de det. Ett tillfälligt pass kan fås på ett konsulat, närmaste konsulat ni kan hitta om ni är i Natal är i Reclife tre timmar med bil. Det tar en till två dagar att få ett tillfälligt pass och kostar 300 real (1050:- svenska) att få detta, ni måste ha med er två foton också, och annan legitimation typ körkort eller postens id kort. Skulle ni inte ha detta med er så måste ni ha någon med som kan intyga att det är du. Skulle ni inte ha någon med er som kan intyga vem ni är så måste ni åka till ambassaden i Brasilia. Ska ni ordna ett vanligt pass så måste ni åka till Brasilia, foto tar de på plats så det behöver ni inte ha med. Det kostar 150 real (525:- svenska) att få ett riktigt pass på den svenska ambassaden och tar runt 15 minuter att ordna. Man måste boka en tid med dem innan man kommer så det är inte bara att dyka upp. Brasilia ligger inte runt hörnet till Natal så det blir att man får sätta sig på ett plan och flyga dit och det kan bli en dyr historia. Ni kan räkna med minst 1000 real (3500:- svenska) i flyg till Brasilia per person och sedan hotell 130 real (455:- svenska) för en natt och 100 real (350:- svenska) i taxi resor på detta, två restaurang besök blir det förmodligen också, runt 50 real (175:- svenska). Så ett nytt pass kan gå på 1430 real (5000:- svenska) om ni har oturen att bli av med detta i Natal. Sedan ska passet hämtas också och det kan man hämta på närmaste konsulat som ligger i Reclife, de kan inte skicka detta till dig. Så räkna med att få hyra en bil eller ta bussen ner till Reclife en sådär två till tre veckor efter ni har varit i Brasilia och beställt erat nya pass.


OBS det underlättar att ni tar en kopia på passet som ni har på er när ni är här nere, så slipper ni att gå runt med original passet.

 

Tänk bara på att om ni ska till ett växlingskontor så måste ni ha passet med er men lämna då kopian hemma ifall att ni skulle bli av med passet på väg till eller från växlingskontoret.

I eran hemförsäkring ingår oftast en 45 dagar reseförsäkring men kolla upp detta innan ni åker. Oftast går det att utöka denna men titta över eran hemförsäkring så ni vet säkert. Skulle det vara som så att ni inte kan utöka denna eller att ni vill vara ännu längre här nere så kan ni kontakta Europeiska försäkringar på nummer 0770-456 900 de har försäkringar som täcker det mesta för er utlands vistelse. Problemet här nere är om man skulle bli av med allt så ställer inte Sveriges ambassad upp överhuvudet taget med ekonomiskt bistånd, har man då ingen som kan hjälpa till ifrån Sverige så har man lite problem. Det är ju lite typiskt Sverige tyvärr, skiter i sina nödställda medborgare.

Det finns att teckna privata sjukförsäkringar här nere, om man vill stanna en längre tid. De kostar 95 real (333:- svenska) per månad. Då har man samma skydd som man har i Sverige. Mediciner och undersökningar ingår. Detta funkar faktiskt riktigt bra. Sveriges sjukvård är på väg ner och Brasiliens sjukvård är på väg upp.

Ambassad information

Den svenska ambassaden ligger i Brasiliens huvudstad Brasilia.
E-post adress:
ambassaden.brasilia@foreign.ministry.se

Receptionen:
Måndag till torsdag:
08.00-13.00 samt 14.00-17.00 
Fredag:
08.00-13.00

Telefon: +55 (61) 3442 5400

Konsulära ärande:
Måndag till torsdag:
08.30-10.00
Telefon: +55 (61) 3442 5222

För akut ärande utanför telefontid ring
+55 (61) 8127 4269


Adress:

Embaixada da Suécia
Avenida das Nações Qd. 807, Lote 29
70419-900, Brasília – DF
Brasilien

Enkel vägbeskrivning
Det enklaste sätter att tas sig till Brasilia är nog att flyga, men jag råder dig att kontakta en resebyrå. Flygplatsen i Brasilia ligger bara ca 15 minuters bilväg från Ambassaden. Ge taxichauffören ambassadens adress och be honom köra L4 och ta ritornon precis efter shellmacken (finns bara en shellmack på den sträckan) och därefter direkt till höger och sedan till vänster. Efter ca 50 m ligger ambassaden på höger sida.


Bild på ambassaden

Länk till konsulat i Brasilien

 

©2016 flytillbrasilien.se Denna sida skyddas av svensk upphovsrätt enligt lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Innehållet får ej publiceras eller spridas utanför domänen flytillbrasilien.se utan uttryckligt skriftligt tillstånd från upphovsmannen eller ansvarig utgivare för flytillbrasilien.se