Uppehållstillstånd via giftermål

Hur går ni tillväga nu för att göra allt I rättordning?

 

OBS!! Nytt från i år 2009 så behöver man inte ha utdraget från brottsregistret med sig längre. De har nya rutiner så de kollar upp dig mot svenska ambassaden. Anledningen till detta är att de har haft problem med att folk förfalskar dessa papper. Fördelen är dock att ni slipper att ordna med detta papper och framför allt slipper kostnaderna för översättning och hantering av dessa i Sverige.

 

Följ eran permanent ansökan online via denna länk.
OBS! den fungerar ej med FireFox

 

Börja med att läsa igenom noggrant det som står under bra saker att ta med. Där får ni reda på vilka papper som är nödvändiga här i Brasilien och vad ni bör förbereda i Sverige.

De papperna som ni har ska kopieras och stämplas innan ni kan lämna iväg dem. Dessa kan ni kopiera på ett ställe i Riberia, det kostar runt 3 real per papper och så ska ni köpa ett dokument i två exemplar (allt ska kopieras i två exemplar). När ni har detta dokument och ni har kopierat alla papper och fått dem stämplade att de är lika original papperna så ska ni till stället som stämplar översättningen (Junta Comercial). Där fylls dokumentet som ni köpte i och sätts ihop med alla papper som skall översättas. Det skall betalas in 100 real på Banco do Brasil efter att de har fyllt i papperna åt er. När de har fyllt i och satt ihop allt som skall översättas i två exemplar så ska ni ta er till översättaren. Han tar betalt för översättningen men dock inte i närheten av vad de tar i Sverige. När det är klart så ska ni till Cartorio nr 2 och få ännu en stämpel som kostar 242 real (de kommer att stämpla födelsebeviset). OBS om det står på personbeviset att ni är skild så kommer de att stämpla detta också vilket gör att det kommer att kosta er 242 real till.

 

Nu är ni klara för att åka till Cartorio nr 4 där kostar det 151 real och det skall skrivas ut en del papper och de ska gå igenom de papperna som ni kommer med, ni ska även ha två vittnen med er som skriver under ett papper. Får ni ok av juristen så ska ni sedan till en vigselförrättare som viger er. Det görs på ett ställe som heter forum och det ligger vid federal polisen. När ni gifter er så ska ni ha med er fyra personer som ska vara med som vittnen. Detta är vad ni som svensk behöver göra för att få ordning på allt.
Tjejen/killen måste ha ID kort och sitt födelsebevis plus ett papper som säger att hon/han är singel, detta får inte vara för gammalt max en månad.
Det finns två olika sätt att gifta sig på, ett när ni delar på allt och ett där ni måste hålla isär era saker. Skulle ni välja det andra alternativet så måste båda personerna ha med sitt CPF bevis så detta kan skrivas in i papperna när ni gifter er. Detta görs på Cartorio nr 4.

 

Vilka papper ska ni ta med er då från Sverige?

 

Personbevis detta går att ta ut från skattemyndigheten (se till att det står med på personbeviset att du är singel, det finns lite olika personbevis att ta ut OBS beställer ni ett via tfn svar eller via Internet för hemskickning så får ni ett som det inte står att ni är singel på, så ta ut ett med E-leg t.ex. BankID online).
Dopbeviset detta får du från kyrkan du är döpt i (om du är döpt), detta behövs bara om ni ska gifta er i en kyrka.
Födelsebeviset detta får du från
länsarkivet. Detta är det absolut viktigaste pappret. Det går också att ta ut ett utökat personbevis som namnen på era föräldrar står med på.


Passkopia, det är bara att lägga passet i en kopiator, detta skall också stämplas och översättas (förstasidan).

Vilka papper måste ni skaffa här nere på plats?

Ni måste få ett intyg från Police Federal, inga problem att få bara att åka dit och be om ett. Sedan ska ni ha en räkning med er från där ni bor bara för att visa på att ni har någonstans att bo. Den kan stå på tjejen det är inga problem.

 

Rörigt?


Lite men vi hjälper gärna till så tveka inte att kontakta oss på Fly till Brasilien.

Steg nummer två är att få permanent.

Efter ni har gift er så ska ni ta er till Police Federal för att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Bra att veta är att om ni har varit här i sex månader och eran tid är slut men att ni har gift er så får ni stanna ett år till. Det kostar 8,27 real per dag efter sex månader tills man har sök permanent då slutar den mätaren att ticka. Så ta tag i detta omgående när ni har gift er.

För att få permanent så måste man ha följande papper, en kopia på giftermålet även baksidan på detta papper, kopia på alla sidor i passet även tomma, kopia på tjejens ID handlingar, ett foto på dig. Man ska fylla i ett papper som man får av Polisen, namn osv. Sedan ska man betala 102 real. Man måste även ha med sig det pappret som man fyllde i på flygplanet även detta skall kopieras. Man får en stämpel i detta som de vill se. Har man haft bort detta papper så kostar det 150 real för att få ett nytt. Så spara detta, ni måste även visa upp detta vid utresa från landet.

När detta är klart så har ni förlängt uppehållstillståndet i fem år till, sedan om ni har sköt er så får ni permanent. Så det tar (säger de) två år innan ni får erat permanenta nummer här. Detta behövs för att få t.ex.. ett bankkonto här nere. Så det är bara att bita ihop och börja leva ett normalt liv. Språk är ett måste sedan ett jobb.

Lycka till med allt nu och har ni frågor tveka inte att kontakta oss, vi hjälper gärna till.

 

Bara för att slippa ha med original passet och andra handlingar så kan ni kopiera dem och få dem stämplade att det är kopior från originalet. Så kopia på pass, pappret som visar att ni är gifta, papperna ni får från Police Federal att ni får vara kvar här. Glöm inte sidan i passet där ni har stämplarna från Police Federal. Detta är bra om ni blir stannade av en turist polis som vill ha mutor, då kan vi visa på att ni inte är turist. Då slipper man undan oftast.

 

©2016 flytillbrasilien.se Denna sida skyddas av svensk upphovsrätt enligt lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Innehållet får ej publiceras eller spridas utanför domänen flytillbrasilien.se utan uttryckligt skriftligt tillstånd från upphovsmannen eller ansvarig utgivare för flytillbrasilien.se